Превенцијата и рано откривање на сериозна болест на очите може да помогне да се зачува видот. Посветете се на постигнување добро здравје на очите со закажување редовни сеопфатни очни прегледи во Деница Специјална очна болница.

Дополнително, можете да си помогнете да го зачувате вашиот вид со тоа што ќе се посветите на здрав начин на живот. Еве неколку примери за тоа како можете да се грижите за вашиот вид на дневна основа:

Следете хранлива, урамнотежена исхрана со свежи и богати намирници со влакна. Изборот на здрава храна за очи вклучува храна со антиоксиданси, зелен зеленчук како спанаќ, или кељ. Јадете масна риба како лосос или туна. Вклучете и мешунки, јајца, моркови, авокадо, пченични никулци, растително масло и јаткасти плодови во вашите оброци.

Бидете физички активни. Редовното вежбање го подобрува вашето физичко и ментално здравје, вклучувајќи го и вашиот вид.

Одржувајте здраво ниво на гликоза, крвен притисок и холестерол во крвта. Одржувањето на здрави нивоа помага во спречување или одложување на хронични состојби како што се дијабетес и неговите компликации. Дијабетичната ретинопатија може да предизвика оштетување на мрежницата на окото, што резултира со губење на видот.

Добар сон. Се смета дека треба да спиеме помеѓу седум и девет часа секоја вечер. Додека спиеме, нашите очи уживаат и се ослободуваат од прашина, алергени или чад што се акумулира во текот на денот.

Leave a Reply